SYKKELEN MIN: Josè Hermidas Cape Epic-sykkel

til start med grov sykkel og eks-landeveisproff Joaquim “Purito” Rodriguez som lagkamerat.

Årets Cape Epic-ritt kjøres i Sør Afrika fra 17.-24. Mars. Rittet samler mange stjerner, og flere terreng-proffer bruker rittet som et ledd i sesongoppkjøringen. Etter uhell og brutt ritt i fjor, gjør eks-verdensmester i terrengsykkel rundbane, Jose Hermidas, og Purito et nytt forsøk i år.

DREAM TEAM: Josè og Joaquim har dominert på hver sin side av sykkelsesongen. Nå forener de krefter for et godt resultat i Cape Epic. Foto: Merida

Akkurat som i fjor skal de sykle i Master-klassen, men sykkelen er ikke den samme som sist gang de deltok. Denne gangen går de nemlig for Meridas ny-lanserte One-Twenty. Det er en bemerkelsesverdig grov sykkel i et ritt der de fleste kjører mer rundbane- og racing-orienterte sykler med 100 millimeter vandring. Vi kan bare spekulere i årsaken til at gutta velger en sykkel som dette, men vi mistenker at en grov sykkel med 120 mm vandring og slakk styrevinkel (67,3 grader) kan bidra til å demme opp for Rodriguez sine manglende ferdigheter i teknisk terreng. En annen sak er at det har vært gjort svært lite med rittfulldemperen Merida 96 siden den ble lansert for rundt fire år siden. Dermed er det viktigere for Merida at gutta sykler på den nyutviklete One-Twenty.

merida one-twenty 9000
BLACKED OUT: Ved å bytte ut hjul, dekk, setepinne og krank har Jose Hermidas klart å kutte vekta med ca 900 gram fra originalen.

Vi har tatt en nærmere titt på Jose sin sykkel. Sykkelen er altså en Merida One-Twenty 9000. Dette er hissigste og dyreste sykkelen i One-Twenty-serien. Sykkelen er ganske standard satt opp, men Jose har gjort noen egne tilpasninger. Sykkelen til Jose er oppgitt å veie 10,7 kg, mens standardversjonen veier 11,59 kg rett fra fabrikken.

Akkurat som de fleste terrengsyklister foretrekker om dagen, så har Josè valgt å holde seg til et 1×12 gir-oppsett. Det er Shimano XTR som skal sørge for presis giring, og spennet på kassetten er fra 10 til 51 tenner. Foran finner vi en Rotor-krank med ovalt drev i stedet for XTR.

På bildet ser vi at Josè sin sykkel er ustyrt med DT Swiss XMC 1200 Spline-hjul. Disse er ganske brede med 30 millimeter bredde. Ideelt for stisykling der man har dekk med mye volum, men spanjolen er av den gamle skolen og velger heller noe smalere Fulcrum Red Passion-hjul som er noe smalere, og gjør at han kan tillate seg et lettere oppsett. Han kjører selvsagt slangeløst med Maxxis Ikon 2.20-dekk.

LES OGSÅ: Test av Fulcrum Red Passion hjulsett

Et annet grep som er blitt gjort for å redusere vekt, er å erstatte den originale heve-senkepinnen med en stiv pinne.

Fox Factory-demperne kommer til å få jobbe hardt i Afrika. Det er kun fordemperen som har lockout fra styret. Bakdemperen kan man kun justere plattformen på, og dette må gjøres ved å bøye seg ned og flippe en bryter på selve demperenheten.

-Vi er overbevist om at One-Twenty er fremtidens sykkel, sier Hermida i en pressemelding. -Denne allsidige sykkelen er på samme nivå som en sykkel med 100 mm vandring og med mer eller mindre samme vekt, men med bedre stabilitet og trygghet. Den akselerer kjapt, og er morsom å sykle i tekniske løyper, hevder Hermida.

PERSONLIG PREG: Egen top cap og navn på overrøret er innafor når du er blant legendene i terrengsykkelsporten.

Henrik Mühlbradt

Henrik har testet sykler og utstyr for ulike publikasjoner siden 2006, og er sammen med Morten Iversen blant de mest erfarne sykkeltesterne i Norge. Henrik er opptatt av alle former for sykling, men har en forkjærlighet for terrengsykling og cyclocross. Han har konkurrert på høyt og lavt nivå siden midten av 90-tallet, og han kan fortsatt observeres med nummer på styret i terreng- og cx-ritt.