Test av Fuji Cross 1.1 2018

Flott crosser bygget på en lett og fin aluminumsramme med ok utstyr til en bra pris!

Det hører nesten til sjeldenhetene å teste en sykkel som ikke er bygget på en karbonramme i disse dager. Karbonrammer har tatt over dominansen som aluminium hadde i “gamle” dager. Men det betyr ikke at man skal feie aluminiumssykler under teppet som for dårlige. Fuji Cross 1.1 2018 er et bevis på dette.

Å lage en sykkel på aluminiumsramme har sine fordeler. Prisen kan potensielt reduseres, eventuelt kan man få mer utstyr for pengene. Aluminium kan også enklere manipuleres med tanke på ønsket geometri. Her trenger man ikke støpe noe og produksjonsprosessen er både enklere og raskere. Girøret er naturligvis utskiftbart og er med vilje laget for å være svakere enn ramma, slik at det er denne som ryker først.

Ramma er bygget på lette A6-SL dobbel buttede aluminiumsrør, og gir en vekt på oppgitte 1300 gram, mens FC-440 gaffelen er av karbon. Sykkelen er laget for å være en altmulig sykkel og det er har Fuji klart å få til. Det er et poeng at ramma har skjulte fester for skjermer, noe som øker anvendeligheten for mange.

Den oransje fargen understreker konseptet med en sykkel som kan brukes til mye, og kanskje først og fremst grussykling, og T/R jobben pendling. Man kan si hva man vil om fargen, men den er iallfall godt synlig.

  

Fuji har gitt sykkelen er ganske aggressiv profil med utstrekt sittestilling og en ganske lav front. Utstyret, og da kanskje spesielt hjulene, forsterker dette. Oval Concept 723 disc er ganske lette og de er tubeless ready om du skulle ønske å kvitte deg med slange og redusere vekten enda mer. Hjulene har stikkaksler både foran og bak og de er laget på Shimano sitt konsept.

Som vanlig har Fuji utstyrt sykkelen med Challenge Grifo dekk i størrelse 33c, men du har god plass til enda større dekk om du skulle ønske det. Vi har flere ganger tidligere vært svært så positive til disse dekkene. De ruller godt, har en noenlunde nøytral profil, men biter likevel fra seg i terrenget.

Fuji har valgt SRAM som gir og bremse leverandør. SRAM sitt konsept når det gjelder giring er litt annerledes enn Shimano. Med Shimano sine hendler har du en hendel for å gire opp og en annen for å gire ned. SRAM bruker samme hendel til både opp og ned. For å flytte kjedet til et lettere gir, altså opp til en større klinge, må du trykke deg gjennom det første klikket (som flytter kjedet ned).

Dette kan være forvirrende i starten, men fungerer svært så godt når man blir vant med det.

Videre er det SRAM skivebremser her. De føler vi ikke holder noe tilbake i forhold til Shimano. Bra bitt og fin modulering.

Kanskje mest spennende her er den watt klare Qrank Prime Karbon kranken. Kraftmåler følger ikke med, men kranken er klargjort for Qrank sitt watt system.

 

Inntrykk

Etter å ha skrudd sykkelen sammen og tilpasset den på beste vis med tilgjengelige komponenter, ble vi ikke spesielt overrasket over at sykkelen leverte et godt førsteinntrykk.

Etterhvert oppleves Fuji Cross 1.1 som en ganske nøytral sykkel. Den skinner ikke på noen områder, men den leverer heller ikke under pari.

Både utforkjøringer, klatringer og gruskjøringer går unna med trygg og forutsigbar fremgang.

Fronten har vi tidligere hatt noen negative bemerkninger til. Oval Concept styre og stem kombo har ikke alltid gitt ønsket feedback og stivhet. Den følelsen blir ikke helt borte her. Men vi mener å merke en god fremgang. Oval Concept 310 og 313 aluminiumsstyre og stem gir ikke den aggressive syklist som river i styret helt ønsket prestasjon. Men skal vi se positivt på det, så er dette med å øke komforten, noe som betyr litt på ujevnt underlag.

I akselerasjon synes vi Fuji leverer veldig godt med tanke på at rørene er laget av aluminium. Her er det et ganske heftig krankområde som er bygget rundt et PF30 krankhus. Både hjul, drivverk, krank og ramme påvirker akselerasjon, vi må si at vi har testet vassere sykler. Men vi tror at den tenkte bruker vil klare seg lenge og godt med det som Fuji leverer her.

Som du ser av bildet leveres sykkelen med kun ett drev i front. Dette er en trend i cross miljøet som både reduserer kompleksitet og vekt. Vi trives godt med ett drev i front, men det setter krav til at kassetten leverer et bredt spekter, slik at tekniske motbakker kan forseres på sykkelen og ikke løpende.

SRAM PG-1170 kassetten med 11-32 bak og SRAM 42 i front er sånn passe bra. 42 er bra på slettene når farten er høy, men det gir litt å ønske i de bratte, lange bakkene. I denne sammenheng er det greit å notere seg at SRAM Force CX-1 bakgiret kommer i tre lengder, kort, medium og lang. På denne sykkelen er det montert en medium, noe som gir deg muligheten til å øke kassett størreslen fra 32 til 36. Og det vil hjelpe skikkelig hvis 32 blir litt knapt.

 

Spesifikasjoner

Sykkel Fuji Cross 1.1
Pris 24.990,-
Sykkelvekt 8.3 kg
Ramme A6-Sl dobbelt butted alu
Gaffel FC-440 karbon
Felg Oval Conecpt 723 (centerlock disc)
Nav Oval
Dekk Challenge Grifo 33c
Krank Quark Prime Carbon 42t
Bakgir SRAM Force CX1
Fremgir
Gir/bremsehendler SRAM Force CX1 dbl tap
Bremser SRAM Force CX1
Kassett SRAM PG-1170 (11-32)
Kjede KMC X 11
Styre Oval Concept 310 alu
Stem Oval Concept 313 alu, 7°
Setepinne Oval Concept 905 karbon/alu
Sete Oval Concept X38
Geometri
Størrelse M – 54 cm testet
Vinkel, styrerør 72°
Vinkel, seterør 73,5°
Lengde, styrerør 140 mm
Lengde, overrør 545 mm
Lengde, seterør 540 mm
Lengde, kjedestag 425 mm
Akselavstand 1006 mm
Stack** 566
Reach*** 378
Sportslighet**** 1,5
Importør Birk Sport
** Reach: Sier noe om hvor lang ramma er fra kranken og frem til styrelageret. Noen sykler som er lange kompenserer dette med en kortere stem slik at du ikke må strekke deg for langt frem til styret.
*** Stack: Sier noe om hvor høy ramma er fra kranken og opp til styrelageret. En høy ramme gir mer oppreist sittestilling.
PS! Noen styrelagerkopper bygger ekstra centimeter, i tillegg kommer avstandsskiver du kan justere med. Dette vil øke den effektive høyden. Stack sier noe om potensialet som ligger i ramma for hvor høyt eller lavt styret kan være. Det anbefales ikke å bruke mer enn 4 cm avstandsskiver.
Ønsker du en aggressiv sittestilling og er fleksibel nok i kroppen til det, velger du en sykkel som har lang Reach og lav Stack.
**** Sportslighet (stack/reach): Under 1.45 er konkurransegeo, mens 1.45 til 1.55 er sportslig. Over dette klassifiserer vi som komfortabel geometri

 

Konklusjon

summary=»Vi mener denne sykkelen treffer markedet ganske godt. Prisen er overkommelig og utstyret er bra. Vekten er ikke dårlig med sine knappe 8,3 kilo. Fine hjul, gode dekk, flott krank og rom for både bredere dekk og skjermer gjør at du får en del for pengene her.

Er du en hard syklist med mye kraft vil kanskje ikke denne sykkelen gi deg den prestasjonen du er ute etter, men for alle andre er den verdt å vurdere.

Sykkelen kommer i syv størrelser, fra XXS til XXL. Vi testet en M (54 cm) og er rundt 180 på sokkelesten. » positives=»Vekt
Utstyr
Stikk aksler
Treffer et bredt marked» negatives=»Lover litt mer enn hva den leverer når vi tenker på konkurranse aspektet ved cross.»]

Morten Iversen

Morten var en av gründerne av Sykkelmagasinet Offroad i 1993. Siden den gang har han vært redaktør, journalist, fotograf og tester av sykler og utstyr i Sykkelmagasinet, Bladet Sykkel og nå Sykkelen.no Det har blitt noen saker opp gjennom åra :) Siden 2019 har han også begynt å løpe. Det har blitt en hobby han utøver med stor iver ved siden av syklingen. Det er en utfordring å få gjort begge deler nok. Jakten etter de perfekte løpeskoene tar aldri slutt, og det er minst 17 par mer eller mindre brukte løpesko i skohylla nå på slutten av 2022. Det har blitt noen løp også: Oslo Skogsmaraton 1/2 et par ganger. 31 k i Eco Trail. Fredrikstad maraton. Tre Topps løpet på Jeløya. Skogsleden 1/2 maraton. Silva Night Run i Oslo +++ Han har et mål om å løpe et noenlunde flatt maraton på 3.10 i løpet av 2023/2024 :) Samtidig frister det veldig å løpe Romeriksåsen på langs. Et 50k Ultra løp på stier.