Gravel test: Felt Breed 30

Rask og lekker aluminiumsgravel fra Felt.

Felt er ganske nytt merke i Norge. Det er som mange andre sykkelmerker, født i USA. Gravel segmentet vokser over hele verden og dermed også antallet sykler tilgjengelig. Det føles som at det går lang tid mellom hver gang vi tester en sykkel med aluminiumsramme, og etter testen av Breed 30 innser vi at det skjer altfor sjelden. Det er ikke bare med carbon flotte sykler lages. Det beviser Felt med denne sykkelen her.

Breed er født på veien, men laget for grusen sier Felt. Mye rett i det sikkert, bortsett fra lenger akselavstand, høyere krankhus og lengre bakende. Når det er sagt er landeveisfølelsen i denne grussykkelen sterkere enn mange andre vi har testet. Den akselererer riktig så bra, og vi sitter godt utstrekt.
Breed består av to modeller. En Breed 20 og den vi tester Breed 30. Forskjellen er at Breed 20 kommer med en full carbon gaffel, SRAM utstyr og litt andre hjul. Prisforskjellen er stor nok til at det faktisk betyr noe.

Vittoria Terrano er tørrføre dekk laget for slangeløs konvertering.

Breed 30 kommer med raske, tørrføre dekk fra Vittoria i 38c dimensjon. Disse er montert på aluminiumsfelger og Shimano nav laget for 12×100 og 12×142 stikkaksler. Felgene er 21c, noe som kanskje ikke helt er supermoderne (da er gjerne både 24c og 25c), men det rekker i massevis til å montere dekk opp til 2.1. Fordelen med 21c er at du kan montere ned til 25c racerdekk hvis du vil bruke sykkelen til ren asfaltsykling en periode. Tubeless ready er felgene også naturligvis.
Vittoria Terreno Dry dekkene er riktignok raske, men de har et begrenset bruksområde. Dette er semislickere laget for tørt og fast underlag. Ja, det er mulig å bruke de på grus, men vi ville foretrukket dekk ala Panaracer GravelKing i stedet.

Gir og bremser kommer fra Shimano sin GRX serie. GRX er laget spesifikt for gravel. Serien har egne bremsehendler, bakgir, krank og skivebremser. Men kassettene brukes gjerne fra XT eller SLX terrengsykkel seriene. På denne sykkelen er det montert en 11-delt M7000 kassett. M7000 er Shimano sin betegnelse for SLX.

Vi liker at Felt har brukt en ganske slank setepinne. Det gir rom for litt fleks. På setepinnen er det montert et Prologo Dimension NDR T4.0 sete. Ett av de mest komfy setene min bakende har sitti på på flere år. T4.0 er det tyngste setet i serien med sine 221 gram (noe som ikke er veldig tungt). Det har en 143 mm bakende som gir god støtte, til meg i det minste. Paddingen og fleksen i setet, sammen med en tynn setepinne, gir masse komfort og vi opplevde å sitte mye mer på sykkelen enn hva vi er vant med. Digg!

Et nydelig sete med høy komfort.

I fronten sitter det et Devox DBar.A1 GXA aluminiums styre. Det er ganske bredt på og gir kjapp tilgang til bukken (droppen er på 126 mm). Det er litt flair i styret (16 grader), noe som betyr at bukken er bredere enn toppen av styret 44 cm vs 51 cm. Denne bredden gir litt bedre kontroll når vi er i ulendt terreng (les: krøttersti og lett teknisk sti). Et godt valg synes vi.

Alt dette utstyret er som sagt montert på en aluminiumsramme. Felt kaller den SuperLite, uten å oppgi vekt på ramma. Men totalt veier sykkelen rett over 10 kilo, så helt ille kan det ikke være. Hoved rørene er hydroformet (noe som betyr at rørene er formet ved hjelp av flytende væske under ekstremt høyt trykk). Det gir jevne overganger i rørenes tykkelse. Sveisepunktene er glatte, brede og jevne. Inntrykket er definitivt solid. Breed krankhuset bruker den relativt nye T47 standarden. Huset er kraftig og er laget for gjengede kranklager.
Det er selvsagt monteringspunkter for skjermer både foran og bak. Det er også klargjort for montering av sidevesker hvis du skal på tur. I tillegg har sykkelen feste for veske på topprøret. Det skal derimot sies at Adventure sykkelen Broam sannsynligvis passer enda bedre for de laaange turene. Breed er mer aggressiv og er i grunn laget for mer fart og kjøring.

Fester for skjermer. Legg merke til plassen 38c dekket har.

Noen ord om geometrien må også nevnes. I størrelsesanbefalingene til Felt er jeg egentlig for stor 54 cm som vi tester. Derimot mener jeg at det er ganske misvisende. Jeg har mer å gå på i setepinnens lengde og sykkelen er ganske stor til 54 å være. Så du kan fint være både 180 cm og 185 cm på en 54. Senter krank til topp sete kjører jeg 75 cm og det er fortsatt 5 cm å gå på.

Konklusjon

summary=»Felt Breed 30 er en fornuftig priset grussykkel som leverer godt. Den oppleves rask. Har masse komfort og er pent utstyrt. Den er ganske aggressiv så du som lever for fart, vil ikke kompromisse noe her. Jeg er målt til litt over 1100 watt i maks innsats og jeg har ingen klager når det gjelder stivhet i akselerasjon.
150 mm frontrør, 1030 mm akselavstand og 70.5° styrevinkel sammen med ganske solid reach gjør sykkelen til en racer.
Vekten er ikke helt off heller med sine knappe 10 kilo. Er du på jakt etter en fin, fin grussykkel som ikke koster skjorta er Felt Breed 30 noe som burde vurderes.»]
[rating title=»Pris» value=»4″ range=»5″]
[rating title=»Utstyr/Pris» value=»4″ range=»5″]
[rating title=»Hjul» value=»3.5″ range=»5″]
[rating title=»Komfort» value=»5″ range=»5″]
[rating title=»Agressiv» value=»5″ range=»5″]
[rating title=»Avslappet» value=»3″ range=»5″]
[rating title=»Cockpit» value=»4″ range=»5″]
[rating title=»Vedlikehold» value=»5″ range=»5″]
[rating title=»Dekk» value=»3″ range=»5″]
[rating title=»TOTAL» value=»4″ range=»5″]

2021 Felt Breed 30 Sykkelspekk

SykkelFelt Breed 30
Pris21.990,-
Sykkelvekt10.5 kg
Hjulvekt (m/alt)-
RammeSuperLite Aluminium
GaffelKarbon med alu steerer
FelgDevox WheelRDSA1 alu 21c
NavShimano RS470 12mm
Stikkaksling12 mm
DekkVittoria Terreno Dry TNT 38c
KrankShimano GRX RX600 40t
KranklagerToken T47
BakgirShimano GRX RX812
Fremgir-
Gir/bremsehendlerShimano GRX RX600
BremserShimano GRX RX400
KassettShimani SLX 11-delt
KjedeShimano 105
StyreDevox DBar.A1 alu
StemDevox Stem.A2 alu
SetepinneDevox Post.C2 alu
SetePrologo Dimensjon NDR T4.0
Geometri
Størrelse47,51,54,56,58,61 - 54 testet
Vinkel, styrerør70.5°
Vinkel, seterør74°
Lengde, styrerør150 mm
Lengde, overrør555 mm
Lengde, seterør500 mm
Lengde, kjedestag420 mm
Akselavstand1030 mm
Stack**575
Reach***385
Sportslighet****1.493506494
Importør
** Reach: Sier noe om hvor lang ramma er fra kranken og frem til styrelageret. Noen sykler som er lange kompenserer dette med en kortere stem slik at du ikke må strekke deg for langt frem til styret.
*** Stack: Sier noe om hvor høy ramma er fra kranken og opp til styrelageret. En høy ramme gir mer oppreist sittestilling.
PS! Noen styrelagerkopper bygger ekstra centimeter, i tillegg kommer avstandsskiver du kan justere med. Dette vil øke den effektive høyden. Stack sier noe om potensialet som ligger i ramma for hvor høyt eller lavt styret kan være. Det anbefales ikke å bruke mer enn 4 cm avstandsskiver.
Ønsker du en aggressiv sittestilling og er fleksibel nok i kroppen til det, velger du en sykkel som har lang Reach og lav Stack.
**** Sportslighet (stack/reach): Under 1.45 er konkurransegeo, mens 1.45 til 1.55 er sportslig. Over dette klassifiserer vi som komfortabel geometri

Vår karakterskala

1 – Løp vekk
2 – Under pari.
3 – Som forventet. Du får det du betaler for.
4 – Bedre enn forventet (og bedre enn snittet av lignende produkter). Mye for pengene.
5 – Et supert produkt som kan anbefales. Løp og kjøp.

Les også:

Morten Iversen

Morten Iversen

Morten var en av gründerne av Sykkelmagasinet Offroad i 1993. Siden den gang har han vært redaktør og journalist i Sykkelmagasinet, Bladet Sykkel og nå Sykkelen.no Han er en av de mest erfarne sykkel- og utstyrstestere i landet.