Slik tar du av sykkeldekk uten bruk av verktøy.

Å skifte slange kan være en tricky affære. Spesielt hvis du bruker dekk spaker eller andre harde gjenstander. Det er enkelt å klemme hull i nye slanger ved montering.
Vi viser deg hvordan du enkelt tar av og på dekk uten bruk av spaker eller andre verktøy. Her holder det lenge med finger kraft.

Når du fyller et dekk med luft presses dekkvulsten (kanten på dekket) ut i felgveggen, og her fester den seg. Det er kort fortalt to ting som må til for at du kan ta av så og si alle sykkeldekk uten verktøy (iallfall de dekkene som er brettbare):
1. Etter å ha fått ut luften av dekket/slangen, må du først løsne dekket fra felgen. Hele veien rundt. Begynn ved ventil og trykk dekkvulstene mot midten av felgen.
2. Når du skal av med dekket, begynner du ved ventilen.

Nå som dekket sitter helt løst på felgen er det ganske enkelt å dra den ene siden av dekket OPP og UT over felg kanten med fingrene. Det kan hende du må forsøke et par ganger, men når du først kan det, er det enkelt. Trikset er altså å starte ved ventilen og trekke dekket opp og ut over felgkanten.
Når du først har fått litt av dekkvulsten over felgen, holder du den der med en tommel, mens du fortsetter rett ved siden med andre for å trekke mer av dekket av felgen. Slik fortsetter du til du får fingeren inn mellom dekk og felg og drar fingeren langs felgen for å løse resten av dekket. Kjapt, enkelt og helt sikkert uten å lage merker på hverken felg, dekk eller slange.

Når dekket skal på igjen, jobber vi motsatt vei.
1. Start nå monteringen på motsatt side av ventilen. Siste del av dekket skal på felgen ved ventilen.
2. Når den ene siden av dekket er på, begynner du igjen av motsatt ende av ventilen og sørger for at begge dekkvulstene ligger i senter av felgen, der hvor felgen er dypest.
3. Når siste del av dekket skal på, kan det ofte være litt trangt. Trikset er å presse bit for bit av dekket på felgen.

Vi bruker denne teknikken på alt fra racerdekk til terrengdekk og trenger i 9 av 10 tilfeller aldri mer enn finger kraft.

Morten Iversen

Morten var en av gründerne av Sykkelmagasinet Offroad i 1993. Siden den gang har han vært redaktør, journalist, fotograf og tester av sykler og utstyr i Sykkelmagasinet, Bladet Sykkel og nå Sykkelen.no Det har blitt noen saker opp gjennom åra :) Siden 2019 har han også begynt å løpe. Det har blitt en hobby han utøver med stor iver ved siden av syklingen. Det er en utfordring å få gjort begge deler nok. Jakten etter de perfekte løpeskoene tar aldri slutt, og det er minst 17 par mer eller mindre brukte løpesko i skohylla nå på slutten av 2022. Det har blitt noen løp også: Oslo Skogsmaraton 1/2 et par ganger. 31 k i Eco Trail. Fredrikstad maraton. Tre Topps løpet på Jeløya. Skogsleden 1/2 maraton. Silva Night Run i Oslo +++ Han har et mål om å løpe et noenlunde flatt maraton på 3.10 i løpet av 2023/2024 :) Samtidig frister det veldig å løpe Romeriksåsen på langs. Et 50k Ultra løp på stier.