Slik justerer du skivebremser på 1-2-3

Lei av at skivebremsene på sykkelen din subber? Det er superenkelt å gjøre noe med!

Har du skivebremser på sykkelen din, så vil du sannsynligvis oppleve subbing på et eller annet tidspunkt. Ingenting er mer irriterende at bremseklossene ligger inntil skiva og senker farten. Det skal veldig lite til for at bremsene begynner å suppe – avstanden til klossene på hver side av bremseskivene kan ofte være mindre enn en millimeter. Særlig med nye bremseklosser som ikke har blitt slitt ned er det veldig små marginer. Et lite kakk borti med foten, eller litt vel mye nærkontakt med andre syklister er alt som skal til for at skivebremsene kommer ut av posisjon.

LES OGSÅ: Slik konverterer du til 1×11 gir

Slik går du frem for å justere skivebremsene:

  1. Løsne de to skruene som fester kaliperen til ramma eller gaffelen.  Du skal ikke løsne skruene mer enn at kaliperen sitter litt løst – du skal ikke skru skruene helt ut.justere skivebrems
  2. Nå trykker du bremsen inn mens kaliperen fortsatt sitter løst.
  3. Mens du holder bremsen inne med den ene hånden, skrur du fast skruene til kalipperen igjen med den andre hånden. 

I de aller fleste tilfeller skal nå kaliperen være sentrert i forhold til skiva, og du skal være kvitt subbingen.

ANNONSE: Slik får du unike tilbud på sykkelutstyr gjennomgruppekjøp

Om du fortsatt ikke er helt kvitt subbingen, kan du prøve dette:

  1. Løsne kaliperen igjen og bruke øynene for å se hvor kaliperen skal være plassert i forhold til skiva. Det skal være bittelitt rom på hver side av skiva.
  2. Sykle og foreta noen kraftige nedbremsinger. Dette løser ofte problemet.
  3. Sjekk om selve skiva er skeiv. Om du har kast i skiva må denne rettes opp eller byttes ut.

SMÅ MARGINER: Som du ser her, så er det trangt der hvor bremseklossene treffer bremseskiva og det skal ikke mye til før det subber. 

Lykke til!

Les også:

Henrik Mühlbradt

Henrik Mühlbradt

Henrik har testet sykler og utstyr for ulike publikasjoner siden 2006, og er sammen med Morten Iversen blant de mest erfarne sykkeltesterne i Norge. Henrik er opptatt av alle former for sykling, men har en forkjærlighet for terrengsykling og cyclocross. Han har konkurrert på høyt og lavt nivå siden midten av 90-tallet, og han kan fortsatt observeres med nummer på styret i terreng- og cx-ritt.