Mekketips: Slik fikser du kjedebrudd

Er du en av de som tråkker skikkelig til når du er på sykkeltur, eller er du en av de som er utålmodig når du girer, begge deler kan føre til kjedebrudd, spesielt når kjedet er dårlig vedlikeholdt.

I vår lille miniserie av mekketips så tar vi denne gangen for oss et sykkelkjede som ryker. Også denne gang illustrerer vi dette med bilder.

Kjedebrudd

Årsaken til kjedebrudd er som oftest at kjedet er dårlig vedlikeholdt. Det vil si at det er ikke rengjort og smurt på lange tider. Et kjede trenger mye stell – faktisk så er det slik at kjedet bør rengjøres og smøres etter hver sykkeltur. I hvertfall om du har syklet ute på møkkete stier eller på annet vått eller dårlig underlag. Som regel er det slik at leddene har festet seg på grunn av irr, rust og/eller møkk. Det kan også være at kjedet er slitt grunnet dårlig justering av girene, slik at du ofte merker at kjedet hopper. Dårlig giroverføring gir ekstra stor slitasje på kjedet. Et velsmurt og fint kjede holder i lange tider. Slitt kjede er også en vanlig årsak til kjedebrudd – så husk å bytte i tide.

På bildene ser du at vi har brukt en kjedekutter (fra verksted). Du får kjøpt små og hendige kjedekuttere som ikke tar stor plass (i sekken eller i lomma). Husk også på å ha med deg ekstra kjedelås eller splint. Skulle du ikke ha med deg dette, så er alternativet og bruke gammel splint, gjerne ved og fjerne et «ledd» på kjedet, (husk da å montere ny splint når du kommer hjem).

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Det er alltid lurt å ha med kjedelås tilfelle kjedet ryker på tur. Skal du bytte nytt kjede så husk å kjøpe et kjede som passer til kransen. Se hvor mange gir du har.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Det samme gjelder kjedekutter og splinter.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Som regel har kjedet falt av sykkelen. Det er da viktig å få det på plass, før du monterer kjedelåsen. Begynn alltid med det minste drevet.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Pass på å føre kjedet riktig gjennom giret.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Når du monterer kjedelåsen kan det være lurt å ta kjedet bort fra den minste skiva foran, slik at kjedet ikke er for stramt når du monterer kjedelåsen.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Husk å ta vekk det gamle leddet før du monterer et nytt. Du skrur ut splinten med kjedekutteren.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Pass alltid på å få sentrert splintene riktig på plass når du monterer det nye leddet. Bruk aldri den gamle splinten, om du ikke er helt nødt.

Admin