Mekketips: Slik strammer du styrelageret på sykkelen din

Slark i styrelageret er noe de fleste syklister opplever. Heldigvis er det svært enkelt å fikse.

Noen ganger kan fronten på sykkelen lage ulyd eller føles litt raklete. Da er det ofte noe som ikke er som det skal. Det første du må gjøre er å feilsøke. At styringen ikke føles helt tight kan komme av mange ting; Slark i dempegaffel, hjulet sitter ikke ordentlig eller det kan være slark i bremsen – for eksempel at skruene på bremseskivene har løsnet.

Men veldig ofte er det slark i styrelageret som er synderen. Dette finner du ut ved å trykke inn forbremsen og holde fingrene rundt styrelageret samtidig som du rugger sykkelen frem og tilbake. Dersom du kjenner bevegelse i styrelageret er det slark.

Vi har sett mange knote med å fikse slarkete styrelager, så her gir vi deg fremgangsmåten for å stramme styrelageret:

  1. Løsne skruen på toppen av styrerøret.
  2. Løsne skruene der styrefremspringet er festet til styrerøret.
  3. Stram skruen på toppen av styrerøret igjen. Her skal du ikke skru for hardt, du skal bare  kjenne litt motstand før du stopper.  Denne skruen presser bare de ulike delene sammen og holder dem på plass.
  4. Pass på at styret er rett og stram skruene på styrefremspringet igjen. Ferdig!

Henrik Mühlbradt

Henrik har testet sykler og utstyr for ulike publikasjoner siden 2006, og er sammen med Morten Iversen blant de mest erfarne sykkeltesterne i Norge. Henrik er opptatt av alle former for sykling, men har en forkjærlighet for terrengsykling og cyclocross. Han har konkurrert på høyt og lavt nivå siden midten av 90-tallet, og han kan fortsatt observeres med nummer på styret i terreng- og cx-ritt.