Vi har testet multisportlykter fra Birk og Gemini!

Hvorfor er en sykkellykt en god investering? Fordi en god lykt gjør at du bedre kan utnytte døgnets mørke timer – og dermed få mer tid til å gjøre det du liker best!

I denne testen har vi prøvd tre lykter; En billig fra Birk, og to mer avanserte lykter fra Gemini som koster over 2000 kroner. Er forskjell i kvalitet og prestasjon så stor at det forsvarer en stor prisdifferanse? Det kommer helt an på hva du skal bruke lykta til. Til pendling og sykling under enkle forhold, så kan du klare deg fint med en billig Birk-lykt. Men om farten er høy og terrenget kan by på overraskelser – enten du er på ski eller sykkel – så bør man se etter en lett lykt som lyser både langt og bredt.

Les også: Test av sykkellykter fra Niterider, Led Lenser og Birk

Sammenligning av lyskjegler:

birk multisportlykt
Birk Spot Mini 1000 lumen
duo multisportlykt
Gemini Duo 1500-R
olympia multisportlykt
Gemini Olympia 2100-R

Test og vurdering av lyktene

Birk Spot Mini 1000 L

birk spot mini

Pluss: Hyggelig pris, relativt liten og lett.

Minus: Ikke bra nok lys for aktiv stisykling

Medfølgende utstyr i pakka: Sykkelfeste, hjelmfeste og lader. Hodebånd kommer separat, men kan fåes gratis om man kjøper lykta på nett

Vi testet Birk Spot i fjorårets lyktetest også, men årets versjon har et oppgradert og nettere design, samme antall lumen og prisen har gått ned fra 899 kroner til 549 kroner. Sånn sett fremstår dette som en god deal. Lykta har også blitt lettere og batterikapasiteten bedre. Dette er en lykt som ikke er like rå som Gemini-lyktene, og dersom du driver med stisykling vil du nok savne mer bredde i lysbildet for å slippe tunnelfølelsen. Lykta har fire lysnivåer; lav, middels, høy og flash. Høyeste lysnivå er ikke noe du sykler med om det er sjans for møtende trafikk. Batteriet kommer i en lomme som enkelt lar seg feste på sykkelen. Kabelen er lang, noe som er fint om du skal ha lykta på hodet. På sykkelen må du finne et sted å surre fast kabelen for at den ikke skal henge og slenge. Alt i alt er dette en grei lykt for en hyggelig penge. Ikke førstevalget til stisykling, men hvis du allerede har en topplykt på styret, kan en Birk-lykt på hjelmen være et godt supplement. På landeveien og til pendling trenger man gjerne mindre lys, og der synes vi den gjør en god jobb.

Antall lumen: 1000

Pris: 549 kroner

Batterivarighet: 4,5 timer på full styrke

Hjemmeside: www.birk.no

Gemini DUO 1500-R

gemini duo

anbefalt sykkelen.noPluss: Lett, allsidig og kraftig lys

Minus: Dårlig batterifeste

Medfølgende utstyr i pakka: Styrefeste, hjelmfeste, hodebånd, lader, forlengningskabel, o-ringer, trådløs remote bryter.

Duo er en latterlig lett lykt der lyktehodet bare veier 68 gram. Dette gjør den ideell å ha på hjelmen eller direkte på hodet. Alle som har prøvd å ha en tung lykt på hjelmen vet at det ikke er noe behagelig. Selv om lykta er er liten, så gir den et godt lysbilde med bred og jevn spredning av lyset. Dette gjør den til en god lykt til stisykling. En praktisk detalj er at lykta kommer med en trådløs fjernkontroll som festes på sykkelstyret (eller kanskje skistaven?). Dette gjør at man slipper å fjerne hendene fra styret når man skal justere lysstyrke. Veldig praktisk at fjernkontrollen også har en egen knapp for dimming, slik at man enkelt kan dempe lyset når det kommer trafikk i mot. Lykta har fire lysnivåer hvorav et er blink. Hva som skal være lysstyrken på hvert enkelt lysnivå kan du programmere inn selv. Dessverre er ikke alt bare fryd og gammen. Skal du feste batteriet til ramma, så er det bare en enkel borrelås du kan gjøre dette med. Ideelt sett skulle det vært noe mykt mellom batteriet og ramma for at batteriet skal ligge helt i ro. Ellers pluss i boka for kort ledning som gjør at du slipper kabelspagetti. Trenger du lengre ledning, så følger det med forlenger i pakken.

Antall lumen: 1500

Pris: 2099 kroner

Vekt: 68gr (lyktehodet) + 229gr (4-cell batteri)

Batterivarighet: 3 timer (maks styrke)

Hjemmeside: www.deler.no

 

Gemini Olympia 2100-R

Pluss: Testens kraftigste lys

Minus: Batterikapasitet og festeanordning for batteri til ramma

Medfølgende utstyr i pakka: Styrefeste, hjelmfeste, hodebånd, lader, forlengningskabel, o-ringer, trådløs remote bryter

Olympia-lykta har mange av de samme spesifikasjonene som Duo. Olympia er litt større og kraftigere. Lyset er merkbart kraftigere enn Duo, og lyser både langt og bredt. Lyktehodet er litt større, og veier 94 gram. Dette er lett nok til at det fungerer fint å ha på hjelmen. Olympia er, som Duo, utstyrt med 4-cell lithium ion batteri. Dette kan bli litt snaut når du bruker Olympia. Heldigvis tilbyr Gemini både 6- og 8-cell batterier som er kompatible med alle lyktene. For 8 cell må du bla opp 1599 kroner. Det kan være verdt det om du liker å være ute lengre enn et par timer om gangen. Ellers koster Olympia bare et par hundre kroner mer enn Duo. Den er vel verdt de ekstra kronene om det mest mulig lys som er viktigst.

Antall lumen: 2100

Pris: 2399 kroner

Vekt: 94gr (lyktehodet),  229gr ( 4-cell batteri)

Batterivarighet: 2 t (maks styrke)

Hjemmeside: deler.no

Morten Iversen

Morten var en av gründerne av Sykkelmagasinet Offroad i 1993. Siden den gang har han vært redaktør, journalist, fotograf og tester av sykler og utstyr i Sykkelmagasinet, Bladet Sykkel og nå Sykkelen.no Det har blitt noen saker opp gjennom åra :) Siden 2019 har han også begynt å løpe. Det har blitt en hobby han utøver med stor iver ved siden av syklingen. Det er en utfordring å få gjort begge deler nok. Jakten etter de perfekte løpeskoene tar aldri slutt, og det er minst 17 par mer eller mindre brukte løpesko i skohylla nå på slutten av 2022. Det har blitt noen løp også: Oslo Skogsmaraton 1/2 et par ganger. 31 k i Eco Trail. Fredrikstad maraton. Tre Topps løpet på Jeløya. Skogsleden 1/2 maraton. Silva Night Run i Oslo +++ Han har et mål om å løpe et noenlunde flatt maraton på 3.10 i løpet av 2023/2024 :) Samtidig frister det veldig å løpe Romeriksåsen på langs. Et 50k Ultra løp på stier.