Vi tester Garmin Edge 820

Samme innpakning som Edge 520, litt mer avansert innmat.

I størrelse er Edge 820 så og si identisk med sin nå noen år gamle lillebror. Likhetene mellom de to er mange, men det er kanskje forskjellene som er interessante.

Edge 820 er en oppgradert utgave av Edge 1000, men som ser ut som en Edge 520. Brukergrensesnittet er ganske likt, mens startskjermen er ny. Edge 820 er litt smartere enn Edge 1000, og den funksjonen det er mest fokus på er GroupTrack, noe som basically gjør at du forteller dine venner hvor du er, og dine venner forteller deg hvor de er, så kan du holde et øye med de på skjermen. Det kan jo være praktisk.

Edge 820 vs Edge 520

  • 820 har Wifi
  • 820 har trykkskjerm
  • Pga trykkskjermen er de to navigasjonsknappene på venstre side av chassiet på 520 vekk.
  • 16 GB intern lagring
  • 820 kan rapportere om uhell til oppgitte kontakter.
  • 820 har GroupTrack
  • 820 har sparemodus. Noe som blant annet slår av skjermen mens du sykler.

Startskjerm

Etter oppstart av Edge 820 er det noe nytt som møter oss. Nå ser vi tre tydelige innganger vi kan velge mellom.

  1. Stikk ut og tren nå. Her kan du velge mellom oppsatte treningsprofiler.
  2. Naviger et sted. Starter navigasjon.
  3. Start et oppgitt treningsprogram.

I tillegg er det satt av plass til direkte tilgang til IQ. Garmin sin tredjeparts applikasjons plattform. IQ er tilgjengelig på både Edge 1000 og Edge 520, men ikke med en slik fremhevet plassering.

Treningsprofiler er ikke noe nytt på Edge 820, men det er likevel en funksjon verdt å lære seg. I starten brukte vi gjerne tre profiler: Trening, Konkurranse og Rulle. Men etterhvert har vi landet på disse tre: Med watt, Uten watt og Rulle.

Poenget med profilene er at du kan legge opp til forskjellige skjermer og hvilken type informasjon som skal vises.

Det er for eksempel ikke nødvendig å se watt hvis sykkelen du skal bruke ikke har det. Eller det er ikke noe poeng i å aktivere GPS hvis du skal trene på rulla (sparer også masse batteri).

Når vi snakker om skjermen må vi si at touch skjermen ikke er spesielt smidig. Garmin har lagt inn muligheten for å justere følsomheten for trykk i tre nivåer, men vi følte ikke det hjalp på noen måte. Touch skjermen på mobiltelefonene er ekstremt mye bedre og responsiv. Her blir det egentlig bare litt irriterende. Skjermen er liten og knappene enda mindre og vanskeligere å treffe. Det er lett å trykke feil og er du uheldig å havner i et vindu uten en tilbakeknapp må du “lure” opp “hjem” knappen ved å skyve fra bunn av skjermen og opp. Og det er en øvelse som krever tålmodighet innimellom. Da foretrekker jeg heller 520 med knapper for å navigere.

Flere ganger har vi måtte stoppe i regnværet, ta av hanskene og trykke på skjermen med fingrene, og det er maks irriterende. Skjermen på vår 2 år gamle Edge 1000 oppleves som mye bedre enn denne på 820.

Når vi derimot sitter hjemme og skal navigere på tørr skjerm og med tørre fingre, er det mye raskere å bruke touch enn knapper. Det samme kan sies om skjermen når det er tørrvær og sol ute. Derimot er det alltid vanskelig å få frem hjemknappen i bunn av skjermen.

Telefonparing

Hvis du parer denne enheten med din telefon via blåtann, får du muligheten til å få opp varslinger på skjermen hvis noen ringer deg, sender deg en sms, du får en epost, det er en avtale i kalenderen din også videre. Aktiveres alle smart varsler vil det kanskje irritere en del, jeg vet det irriterer meg. Så undertegnede har bare to varsler aktive: innkommende telefon samtale og mottak av sms.

Telefonparing er ikke et må-gjøre på Edge 820 hvis du vil at enheten skal laste opp avsluttet tur automatisk til Connect eller Strava. Dette kan du la hjemme wifi ta seg av, hvis du har satt opp enheten til det.

Og her er det en stor forskjell til Edge 520. Den må være tilkoblet telefonen for at auto opplasting skal skje.

Derimot ser jeg ingen gode grunner for at telefonen ikke skal være tilkoblet. Jeg vil tippe at de fleste av oss har med mobilen på tur. Sikkerhetsfunksjonen virker dessuten ikke uten telefon.

Kart

Det er fint å se hvor man er, i farger på skjermen, selv om skjermen er liten. Men skjermens størrelse er likevel upraktisk til å browse rundt i for å se hvor man skal. Til det er telefonen, eller en Edge 1000 mye bedre. Og hvis telefonen er med i lomma, så vil nok den brukes mer til lokalisering enn Edge 820 (eller 1000 for den saks skyld).

For å følge en ny rute fungerer det derimot fint, spesielt hvis man har på lyd. Navigasjonen på Edge 820 gir ikke bare varslinger om “Sving høyre”, “Sving venstre”, men oppgir faktiske gatenavn. Noe som gjør det enklere å navigere. Du kan også hente opp en liste med kommende varslinger hvis du vil følge med på det.

I følge Garmin skal enheten også rekalkulere ruten hvis du misser en avkjøring, omtrent som i en bil navigasjon.

Har du koblet til telefonen på Garmin Connect appen vil du kunne aktivere audio varslinger slik at du hører innstruksene, enten gjennom ørepropper eller selve telefonen.

Ulykkevarsler

Edge 820 kan varsle oppgitte kontakter om noe skulle skje. Garmin sier denne funksjonen styres av GPS og den interne akselleratoren. Hvis Edge 820 mener du kan være utsatt for noe, så vises dette på skjermen og du har 30 sekunder på deg til å deaktivere utsendelse. Du må derimot har paret Edge med din telefon, og telefonen må være med deg ut på tur.

Watt informasjon

820, som 520 og 1000 har omfattende kratf/watt informasjon. Hvis du har koblet opp mot Garmin sine Vector watt pedaler er mengden tilgjengelig informasjon enorm, og bare de mest ihuga data analytikerne kommer til å kose seg med det.

Vi liker derimot spesielt godt at du kan styre watt rulla hjemme (hvis den har støtte for to veis kommunikasjon gjennom ANT+ protokollen). Med 820 kan du da aktivere en hel treningsøkt og replikere den hjemme, eller du kan finne frem til spesifikke Strava segmenter og kjøre de. Dette gjør at du i praksis ikke trenger hverken telefonen, tableten eller PC for å kjøre en strukturert treningsøkt på rulla. Likevel er det bedre med en dedikert app som er laget for akkurat dette.

Virtuell trener

Edge 820 kan gi deg varsler og tilgjengeligjør informasjon om hvor lenge du bør hvile til neste økt, hvor hard økten du akkurat hadde var, hvilken FTP Garmin da har kalkulert seg frem til og et anslag til din VO2. Poenget her er ikke nødvendigvis at det må være dønn nøyaktig, men heller at du kan se en utvikling og få noen toplevel råd. Vi liker det og bruker det med jevne mellomrom for å følge litt med.

Strava segmenter

Hvis du aktiverer Live Segments kan du få opp dine favoritt merkede Strava segmenter i skjermbildet. Du blir varslet noen hundre meter før det begynner og du kan følge med hvordan du ligger an i forhold til din beste tid, eller tiden til KOM innehaver.

Sparebluss

En funksjon vi virkelig liker er batterispar funksjonen du kan aktivere. Med denne aktiv så holder skjermen seg svart frem til du trykker på den. Og da er den aktiv kun i noen sekunder før den blir svart igjen.

Selv om skjermen er svart betyr ikke det at funksjonene går i dvale.

Batteriet varer veldig mye lenger med sparefunksjon aktiv. Det kan være veldig smart å aktivere den hvis du er redd for at batteriet skal gå tomt i løpet av sykkelturen.

 I skrivende stund er dette prisene:

Edge 820 bundle pakke koster 5.399,- Hvis du har pulsbelte, hastighetssensor og tråkkfrekvens sensor fra før, kan du nøye deg med bare 820 enheten og da er prisen 4.299,-.

Til sammenligning koster Edge 520 3.199,- for enheten og 3.999,- for bundle.

Vi ser ingen grunn til å betale såpass mye mer for 820. Edge 520 er et bedre kjøp etter vår mening.

Edge 1000 koster 5.599,- for bare enheten og 6.299,- for bundle.

I alle bundles ligger akkurat det samme: pulsbelte, tråkkfrekvens sensor, hastighetssensor og i Edge 1000 pakka noe Garmin kaller premium pulsbelte.

Prisene er hentet fra Garmin sin shop, men du finner betydelig lavere priser i norske nettbutikker. For eksempel finner du Garmin Edge 1000 pakka til nesten 2.000 kroner under oppgitt pris hos Garmin.

Vi opplevde noen merkelige problemer de første sykkelturene. 820 ville ikke gi skikkelige høydekurver. Selv om Strava segmentene fungerte, ville ikke Garmin Connect, computeren eller Strava vise skikkelige høydekurver.

Høydekurve Garmin 820 fra Garmin Connect.
høydekurve garmin 820 fra strava etter høydekorrigering

Vi vet ikke hva som fikset biffen, men det kan ha vært det at vi kalibrerte høyden fra der vi pleier starte sykkelturene. Problemet ble iallfall borte. Så hvis du opplever dette, pass på å teste ut en høydekalibrering.[review_summary summary=»Garmin 820 får karakter på et produkt som leverer gjennomsnittlig bra. Det er et godt produkt. Det imponerer ikke, men skuffer heller ikke.
Wifi og klart bedre navigering er det som redder 820. Det er svært mange funksjoner i Edge 820, og vi har ikke gått gjennom dem alle. Vi har fokusert på de vi synes er spennende og interessante.

Om dette er en computer for deg, må du svare på selv naturligvis. Hvis kart er viktig for deg, er telefonen, eller den større Edge 1000 for deg. Hvis det er viktig for deg å trykke på skjermen for å kontrollere computeren er Edge 820 valget.» positives=»Wifi
Touchskjerm
Farger
Sparemodus» negatives=»Lite responsiv skjerm i regnvær
Vanskelig å få frem Hjem knappen»]

Admin