sykkelen.no sykkeltester, sykkelnytt og sykkelutstyrstester
Stihjelm-duell! Kask Rex vs Scott Vivo Plus. Stihjelm-duell! Kask Rex vs Scott Vivo Plus.
Les også: Test Lazer Genesis lettvektshjelm Vi tester den nye Mavic XA Pro stihjelmen Test av Giro Vanquish MiPS sykkelhjelm Test av multisport lykter... Stihjelm-duell! Kask Rex vs Scott Vivo Plus.

Kask er den luksuriøse, mens Scott er den oppgraderte tradisjonelle.

Hva er det vi ser etter i en god stihjelm?

  • Skjerm
  • Svettebånd
  • Festeanordning
  • Vekt
  • Lufting

En stihjelm skal ha skjerm. Skjermen har sin funksjon, og vi setter kanskje mest pris på skjermens skjerming for solen når man sykler i skogen. Begge hjelmene har selvfølgelig skjerm, men Scott sin versjon er en del kortere enn Kask.
Scott skjermen løper i spor og har en to trinns justering. Lav eller litt mindre lav. Kask på den andre siden er trinnløs og kan skyves ganske langt ned i luggen eller høyt opp på hodet. Kask vinner her.

Lufting er viktig. Det er enkelt å se at Kask hjelmen har flere hull enn Scott. Det er ikke alltid at antall hull er det samme som god lufting, men i dette tilfellet føler vi at Kask er hakket bedre enn Scott. Vi synes begge hjelmene løser lufting godt, og vi har ikke noe å utsette på noen av dem. Derimot er det Kask som er best her.

Festeanordningen er gjerne todelt. Vi snakker om hakestroppen og nakke strammingen.
Også her er det Kask som vinner. Kask har en hakestropp av skinn og er svært så komfortabel. Remmene som løper ned på hver side av ørene ligger flatt og fint inntil hodet. Scott har festet den fremre delen av stroppen på utsiden av skallet, noe som gjør at reima ikke har kontakt med hodet før den kommer til kinnet. Kask har den tradisjonelle tilnærmingen her, hvor reima er festet på innsiden av hjelmen og dermed kommer nærmere hodet.

Bakhode-stramming er viktig for å holde hjelmen på plass. Scott har en løsning hvor man strammer i det horisontale planet, men det er ikke justering i høyden. Kask på sin side har begge deler. Kask har en ulempe, som er ganske så irriterende. På hver side av nakke strammingen finnes to buer som øker kontaktflaten med hodet. Disse buene strekker seg såpass langt fremover at de kommer i veien for brillestengene. Vi har forsøkt med tre forskjellige brillemerker og alle har stenger som stanger i disse buene. Det gjør at brillene ofte ikke holder plassen sin.
Her er det nesten uavgjort mellom de to kamphanene, men det er Kask som vinner.

Svettedråper på innsiden av brilleglass er irriterende. Dette kan i stor grad stoppes av en godt laget panne-beskyttelse. Kask vinner denne kampen overlegent. Svettebåndet er mye tykkere og større enn hva Scott tilbyr.

Fargekombos. At en hjelm kan kjøpes i flere farger er knall. Og begge disse hjelmene er laget i mange fargekombinasjoner. Her er det uavgjort.

Vekten er ikke superduper viktig. Så sant en hjelm ikke er veldig tung. Scott hjelmen har vi veid til 342 gram, mens Kask ble veid til 331 gram. Ingen forskjell av betydning, så her ble det uavgjort.

Prisen er ofte avgjørende. Og Scott vinner den kampen lett. Denne hjelmen finner du online fra1200,- til 1400,-. Kask hjelmen varierer fra 1800,- til godt over 2000,-.

Andre detaljer
Scott Vivo Plus leveres med MIPS, det gjør ikke Kask Rex. MIPS er kort fortalt er tynt, glatt lag som ligger mellom hjelm og hode. Hvis du skulle kræsje, vil MIPS laget sørge for at hjelmen beveger seg uten at den drar med seg hodet. Et stort pluss til Scott her.

Kask på sin side kommer med integrert feste for GoPro kamera. Det har ikke Scott.

Resultat

Ser man vekk fra pris og kun tenker funksjon er det Kask som vinner. Den har et par svakheter: Den mangler MIPS og det irriterende å bruke briller med hjelmen. Men den har mange andre gode egenskaper som gjør at vi kårer den til testvinner fra et funksjonsperspektiv.
Men prisen betyr noe, og det er mange hundrelapper å spare på å kjøpe Scott. Og det kan være nok til at du velger en Scott. Tenker vi rasjonelt og ser på hjelm i forhold til pris, kårer vi Scott som vinner. Rett og slett fordi hjelmen er knallgod, til tross for at den taper mot Kask på flere områder.

4 of 5

3 of 5

3 of 5

5 of 5

Les også:

Morten Iversen Potet

Morten var en av gründerne av Sykkelmagasinet Offroad i 1993. Siden den gang har han vært redaktør og journalist i Sykkelmagasinet, Bladet Sykkel og nå Sykkelen.no Han er en av de mest erfarne sykkel- og utstyrstestere i landet.

%d bloggere liker dette: