Test: Evil The Calling
The Calling er amerikanske Evil sin seneste kreasjon – eller som produsentens markedsavdeling kaller den – bike-shaped-skateboard…
Amerikansk marketing-bullshit til side: Dette er en sykkel med 27,5 tommers hjul og 140 mm vandring foran og 130 mm bak. Geometrien er lang og lav, og det kan kanskje være litt vanskelig å sette sykkelen i bås. For er du ute etter en reinspikka enduro-sykkel, har Evil bedre alternativer med både mer vandring og større hjul. Denne sykkelen er rett og slett ment for deg som vil leke i terrenget uten fokus på stoppeklokka.
Rammen er svært forseggjort og har høy finish. Her er både front- og baktriangel laget i en solid konstruert karbonkonstruksjon. Ramma rommer flaskeholder, og du får plass til dekk på ca 2.4 tommers bredde i bakramma.
På The Calling er det mulig å justere på geometrien; «Low og «X-Low. Vi kjørte sykkelen i «Low hele tiden og med 66,4 grader styrevinkel følte vi sykkelen var slakk nok. Om bruksområdet er mer nedoverorientert, kan man vurdere å endre til «X-Low. Da blir kranken lavere, akselavstanden lengre og styrevinkelen slakkere (65,8 grader).
The Calling har et litt langt kjedestag og et bratt seterør. Dette gjør at du får en følelse av å sitte plantet midt på sykkelen. Kjedestaget er faktisk lengre enn det man finner på Ibis Mojo 3 som vi nylig testet – og Mojo`en har større hjul. Er dette negativt til kjøreegenskapene til Evil The Calling? Det kan finne ut om du leser lengre ned i testen. Først skal vi snakke om utstyret!
Hva får du for pengene?
Sykkelen vi har fått på test kommer i to ulike ustyrsvarianter; en med Sram XO1 Eagle som har karbonhjul fra E:Thirteen og en litt «enklere variant med Sram GX Eagle og alu-hjul fra Race Face. Vi har testet sistnevnte til 55 000 kroner. Toppmodellen koster 72 000 kroner. Ja, det er mye penger, men om man ser på tilsvarende utstyrte konkurrenter er det faktisk ikke så galt. Mange som handler denne typen sykler liker å bygge selv. Da starter prisen på 30 000 kroner inkludert bakdemper.
Testsykkelen er helt standard ustyrt med unntak av styre og stem som er byttet til deler fra Spank. Den nye budsjettgruppa Sram GX Eagle som er 1×12 og har stort spenn i kassetten finner vi her. For sikkerhets skyld kommer sykkelen med en elegant kjedefører.
I front kjører man safe med Rock Shox Pike-gaffel og bak er den nye Rock Shox Super Deluxe Debonair-demperen. Denne har stort volum og skal bidra til en mer kontrollert demping og mindre brutal bunning av demperen.
Selvsagt har sykkelen senkbar setepinne. Den hydrauliske bryteren befinner seg heldigvis under styret. Mange produsenter plasserer fortsatt bryteren på oversiden av utstyret, det ser vi bare ulemper med; du må slippe grepet fra styret når du skal trykke, og bryteren er utsatt ved kræsj.
Les også: Test: Ibis Ripley LS – for tøffe linjevalg
Hvordan er The Calling på sti?
Vi har allerede skrevet om geometrien på sykkelen, og at den kan virke litt uvanlig. Til tross for at kjedestaget ikke er blant de korteste, er det likevel kort nok til å ikke ødelegge moroa. Det er ikke noe problem å dra opp på bakhjulet. Noen liker store hjul, mens andre liker små hjul. Vi liker begge deler, men vi ser gang på gang at vi kjører bedre tider på 29ere. Men er det like gøy? Ikke nødvendigvis. Fordelen med 27,5 er at sykkelen blir mer manøvrerbar. Sykkelen føles mindre og mer leken. The Calling inviterer til en aktiv og leken kjørestil. I stedet for å rulle over steinura på digre hjul, tar man heller sats og prøver å lande et sted med perfekt helling.
Man sitter godt balansert på sykkelen og sykkelen oppleves rask og effektiv. Rytterens posisjon på sykkelen gjør også sykkelen god å klatre med i bratte, tekniske kneiker. Bakrammen synker heller ikke noe særlig sammen når vekten flytter seg bakover på sykkelen. Det bidrar til at man alltid har en effektiv geometri i sykkelen. En del enkle demperoppheng har en tendens til å «kollapse og man kompenserer derfor med å pumpe mer luft i demperen.
Her klarer vi oss med mykt oppsett uten at det går på bekostning av effektivitet. Dette gjør at vi kan kjøre temmelig aggressivt uten at det går utover komfort og kontroll. Men skulle det knipe, så går det an å låse demper både foran og bak, noe som vi ofte gjør på lengre transportstrekker på asfalt eller grus. Dekkene, WTB Vigilante 2.3, kom ikke akkurat til sin rett på transportetappene. De veier nemlig 1100 gram per stykk. Vekta, kombinert med myk gummi, fjerner mye kvikkhet. Men alt er ikke bare sorgen. Testperioden var preget av mye regnvær, og her satt dekken svært godt på våte steiner og røtter. Vi vil ikke nøle med å anbefale Vigilante til våte høst-stier!
[review_summary summary=»The Calling scorer høyt på lekenhet og moro-faktor. Dette er sykkelen for dem som liker manøvrerbarheten i en sykkel med 27,5 tommers hjul. Den har akkurat passe mye vandring for stisykling, og leverer godt i utforkjøringer. Justerer man geometrien til den laveste innstillingen, vil sykkelen være svært kapabel utfor, selv med «liten vandring og/eller «små hjul sammenliknet med rendyrkete enduro-sykler.» positives=»Pen og gjennomført karbonramme
Spennende geometri – lang og lav
Effektivt oppheng bak» negatives=»Tunge dekk
Tynn lakk som lett får synlige riper
Spesifikasjon»]
Spesifikasjoner: Evil The Calling
Import: www.jbssport.no
Pris: 55 000,- (30 000,- for ramme)
Størrelser: Small, Medium, Large, XLarge
Ramme: EVIL Calling 131mm Travel UD Carbon, Internal Dropper Routing, Integrated Upper Guide, BOOST
Demper: Rockshox Super Deluxe RC3 Debonair, 185×50 (+1 Token), Trunion / 20×8
Gaffel: Rockshox Pike RCT3 27.5, Solo Air, 140mm Travel, 15×110
Styre: Raceface Chester 35, Rise: 35mm Width: 780mm
Stem: Raceface Aeffect R 35, Length: 40mm
Bremser: SRAM Guide R, 180 mm rotor
Gir: SRAM GX Eagle, 12sp
Kassett: SRAM XG-1275 Eagle, 10-50t Chain
Krank: SRAM Descendent 6K, Direct Mount 32t ring
Hjul: Raceface Aeffect R, Internal Width:30 mm
Dekk: WTB Vigilante 27,5x 2,3
Setepinne: Rockshox Reverb Stealth Saddle
Sete: WTB Volt Pro