Mekketips: Slik fikser du en punktering

Dette gjør du når uhellet er ute.

Vi starter her en serie med ulike mekketips. Vi tar først for oss punktering, noe som vi alle sikkert har opplevd en gang i blant.

I tillegg til forklaring så har vi tatt bilder for å illustrere hvordan du enklest fikser de mest aktuelle uhellene som kan skje på sykkelturen din. Med enkle midler og knep er du i gang igjen etter noen minutter.

LES OGSÅ: Slik setter du opp sykkelen for slangeløse dekk

Hvor ofte har det ikke skjedd, …vi legger ut på den planlagte treningsturen, eller vi er på vei til jobben eller aller verst – vi skal på en 6-mils tur langt inn i marka. Drikke og barer er med, pumpe er med, men ekstra slange eller kjedekutter er ikke med, så da står vi der. Enten med et punktert hjul eller et kjede som har røket. Uhellet skjer når du minst venter det

For de erfarne syklistene som er på veien eller i skogen fire til fem dager i uken, er problemet lite, de har med seg enkle hjelpemidler, som en luftpatron på baklomma, en muligens en ekstra slange. De fikser og rengjør sykkelen sin etter hver tur, fordi sykkelen for dem er deres viktigste fremkomstmiddel og treningsredskap og må være i topp stand til enhver tid.

Klok av skade sykler jeg aldri ut på tur uten en liten sekk på ryggen hvor det ligger pumpe, ekstra slange, lappesaker, kjedekutter, dekkspaker og et unbrakosett. Det koster meg svært lite å ha denne sekken på ryggen.

Her viser vi deg hva du kan gjøre dersom uhellet skulle være ute – lykke til!

Punktering

Det er det mest vanlige uhellet når vi er ute på vår daglige sykkeltur.

Årsaken til punktering kan være så mangt, spiker, glass i veibanen eller på stien. Men det kan også skyldes et dårlig dekk, eller at dekket har fått en liten flenge slik at det har kommet inn en stein eller andre spisse gjenstander som igjen gnager hull i slangen. Uansett hva årsaken er så får du her noen gode tips for hvordan du enkelt og greit bytter en slange. Selvfølgelig kan du også lappe slangen, men det tar som oftest lang tid, noe du kan gjør når du kommer hjem

Se på bildene så slipper du unødige problemer. God tur.

Ved punktering er det alltid smart å få kjedet ned på det minste drevet, da er det enkelt å ta det av og montere  på hjulet igjen.
Små dekkspaker er lurt å ha med når du løsner dekket fra felgen. Husk at du åpner dekket kun på den ene siden. Da går det hurtigst å få ut slangen.
Ha alltid med en ny slange. Og så er det lurt å ha litt luft i slangen før du monterer det. Da er det også enklere å få på plass dekket.
Det er viktig at det er litt luft i slangen, og at dekket kun er løst på den ene siden.
Jobb deg rundt felgen for å få dekket på plass igjen. Pass på at slangen ikke kommer i klem. Når du pumper luft i slangen påse at dekket er skikkelig på plass, spesielt rundt ventilen. Du hører et knepp når det har sentrert seg.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Monter hjulet på sykkelen og sørg for at det står rett. Det sjekker du enkelt ved å rotere hjulet rundt og sjekke om det er kast.

Morten Iversen

Morten var en av gründerne av Sykkelmagasinet Offroad i 1993. Siden den gang har han vært redaktør, journalist, fotograf og tester av sykler og utstyr i Sykkelmagasinet, Bladet Sykkel og nå Sykkelen.no Det har blitt noen saker opp gjennom åra :) Siden 2019 har han også begynt å løpe. Det har blitt en hobby han utøver med stor iver ved siden av syklingen. Det er en utfordring å få gjort begge deler nok. Jakten etter de perfekte løpeskoene tar aldri slutt, og det er minst 17 par mer eller mindre brukte løpesko i skohylla nå på slutten av 2022. Det har blitt noen løp også: Oslo Skogsmaraton 1/2 et par ganger. 31 k i Eco Trail. Fredrikstad maraton. Tre Topps løpet på Jeløya. Skogsleden 1/2 maraton. Silva Night Run i Oslo +++ Han har et mål om å løpe et noenlunde flatt maraton på 3.10 i løpet av 2023/2024 :) Samtidig frister det veldig å løpe Romeriksåsen på langs. Et 50k Ultra løp på stier.