Dette er produktene som erstatter sekken for stisyklister

For mange stisyklister er sekken et nødvendig onde for å få med seg det man trenger på tur. Det finnes imidlertid en del smarte løsninger og produkter som gjør at du kan kvitte deg med sekken.

Helst vil man sykle uten sekk. Ikke alle sekker sitter like godt på ryggen, og de fleste blir klamme mot kroppen. Man føler seg rett og slett friere og lettere uten sekk. Er man opptatt av å kutte vekt, er det også lurt å velge bort sekken som fort veier fra 200 gram og oppover selv når den er tom.

Stisyklister kjører gjerne i baggy klær med begrenset lommekapasitet. Cross country-syklister får stort sett stappet tingene som må med i lommene på ryggen av trøya – likevel – det er digg å slippe masse vekt og buling i lommene på trøya, så mange av tipsene våre er relevante uansett antrekk. Når du humper langs stiene er det greit å slippe at også sekk og innhold i lommer humper det også.

Våre 4 pakkeprinsipper for stisykling:

  • Pakk ekstremt lett og kun det mest nødvendige
  • Flytt ting fra lommer eller sekk til sykkelen
  • Det du ikke skal ha på sykkelen må pakkes tett på kroppen for at det ikke skal slenge rundt i lommer
  • Ha en sykkel som har plass til flaskeholder, så reduseres behovet for drikkesekk. Tidligere hadde f.eks. ikke alle enduro-sykler flaskeholderfeste, i dag har nesten alle dette.

Her er noen smarte produkter som gjør at du kan legge igjen sekken hjemme:

Specialized SWAT vest

specialized swat vest

Specialized har en serie med smarte oppbevaringsløsninger. En av våre favoritter er SWAT-vesten som er nettingvest med tre romslige lommer. Her får du plass til alt du normalt trenger på tur, med unntak av vann som plasseres i flaskeholder på sykkelen. Trøya bæres under din favoritt stisyklings-t-skjorte. Budsjettløsning: Klipp av ermene på en gammel sykkeltrøye med lommer på ryggen.

Norgesreim

norgesreim

Seteveske ser ikke bra ut på en terrengsykkel (eller noen annen sykkel) og ting blir fort liggende å rasle inni den. Etter mange år med eksperimentering med teip, borrelåsløsninger, «elegante» setevesker og gud-vet-hva, har jeg kommet til at det mest funksjonelle er den gode gamle Norgereima. Det fine med Norgesreima er at den er fleksibel og kan strammes hardt. Det betyr at du kan samle både gasspatron og slange under setet uten å være redd for å miste sakene. Låsemekanismen løsner nemlig aldri utilsiktet. Finnes hos din lokale sportsbutikk eller samvirkelag beliggende over 500 m.o.h.

Rumpetaske fra Hunter

hunter shred pack

Joda, det sitter ganske langt inne å anbefale rumpetaske. Men vi ser at proffene i Enduro World Series bruker det, så da kan vel du også bruke dette 90-talls-ikonet – riktignok med en viss ironisk distanse. Hunter lager rumpetasker spesielt for terrengsyklister. Rumpetaska er stor nok til å romme litt vann, verktøy og en tynn jakke. Finn frem dine gamle Oakley M-Frames, så skulle stilen sitte…

Syncros Matchbox Tailor

syncros matchbox tailor

 

Dette er en flaskeholder som rommer multiverktøy, kjedekutter og pumpe. Verktøyboksen bygger flaskeholderen litt utover, men siden du mater flasken inn fra høyre eller venstre side (finnes i begge varianter), så funker dette systemet selv i ganske trange fulldemperrammer.

 

Henrik Mühlbradt

Henrik har testet sykler og utstyr for ulike publikasjoner siden 2006, og er sammen med Morten Iversen blant de mest erfarne sykkeltesterne i Norge. Henrik er opptatt av alle former for sykling, men har en forkjærlighet for terrengsykling og cyclocross. Han har konkurrert på høyt og lavt nivå siden midten av 90-tallet, og han kan fortsatt observeres med nummer på styret i terreng- og cx-ritt.